Σύνθεση

Η σύνθεση είναι μια από τις δραστηριότητες  του Ν.Κοτροκόη.

Η μουσική που έχει συνθέσει αφορά μικρά και μεγάλα οργανικά  σύνολα όπως επίσης και φωνητική μουσική.  Έχει  επίσης επενδύσει  μουσικά το cd-αφιέρωμα στον  εθνικό ποιητή Διονύσιο Σολωμό,  της Ιεράς  Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, τα έργα:  

α) Μελωδική εισαγωγή στο αφιέρωμα

β) Αρχή του Γ΄ σχεδιάσματος των Ελεύθερων Πολιορκημένων, όπου ο ποιητής ζητά να ακούσει την φωνή της Μητέρας (προσωποποιημένη Ελλάδα, Ελευθερία και Θεία Πρόνοια).

γ) Ολόκληρη την Γυναίκα της Ζάκυθος: πικρόχολη σάτιρα και όραμα του κακού με προεκτάσεις πολιτικές και κοινωνικές.

δ) Το ποίημα “Εις Μοναχήν”.

ε) Έναν επίλογο γεμάτο φώς και αγάπη: “Η Ημέρα της Λαμπρής” από το εκτενές ποίημα “Ο Λάμπρος”. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παραγωγής είχε η τραγωδός Άννα Συνοδινού που  αποδίδει επίσης τα κείμενα μαζί με τον Κώστα Καστανά και τον Θοδωρή Σκούρτα. Τις πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις ερμηνεύει το φωνητικό και οργανικό σύνολο “Πολυφωνία” υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κοτροκόη.

Συνθέσεις που μέχρι στιγμής  έχουν  γραφτεί: “ΑΝΑΤΑΣΙΣ”(solo piano), “ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ”(για δύο μελωδικά όργανα και φωνή), “PA.FI.SA.S”(συλλογή κομματιών α)για τρείς ίδιες φωνές,β)κόρνο και φαγκότο και γ) κουαρτέτο εγχόρδων), “ΜΥΚΗΝΑΙ”(κουιντέτο εγχόρδων), “ΑΓΡΑ”(για  ορχήστρα), “ΑΧΛΥΣ”(για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων), “ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ  ΕΠΟΧΕΣ”(κουιντέτο).

Πολλές από τις παραπάνω συνθέσεις ανήκουν αισθητικά στο χώρο της διαλογιστικής μουσικής. Τέλος έχει διασκευάσει  αρκετές συνθέσεις για πιάνο και παιδική χορωδία, όπως ενδεικτικά τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια «Έλατο», «Άγια Νύχτα», «Τρίγωνα Κάλαντα», «Κάλαντα Χριστουγέννων», «Χιόνια στο Καμπαναριό», “Adeste fideles”. Επίσης «Μια σμυρνιά στο παραθύρι», «Ώρα καλή στην πρύμνη σου» του Γ.Κωνσταντινίδη, “Αdeste fideles”, «Εμβατήριο για λεηλασίες» του Μ.Χατζηδάκη κ.ά.