Βιογραφικό

kotrimgΟ Νικόλαος Κοτροκόης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δράματος του Graz, «Διεύθυνση Φωνητικών Συνόλων», «Τραγούδι», «Σύνθεση» και «Διεύθυνση Ορχήστρας», και συνέχισε τελειώνοντας τις μεταπτυχιακές του σπουδές(masters) το 1994. Υπήρξε καθ΄ όλη την διάρκεια των σπουδών του, εναλλάξ, υπότροφος της πόλης του Graz, του Υπουργείου Επιστημών και Έρευνας της Αυστρίας, και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Σ.Ωνάσης. Το 1994, ίδρυσε το μουσικό σύνολο “ΠολυΦωνία” (http://www.oocities.org/polyphonia). Από τότε έχει δώσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργασθεί ως διευθυντής φωνητικών συνόλων, με τα μεγαλύτερα ωδεία της Αθήνας. Έχει δώσει συναυλίες επανειλημμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Γ΄ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ως διευθυντής μουσικών συνόλων, και έχει ηχογραφήσει δύο CD, αναγεννησιακής μουσικής με την εταιρεία Fm Records, τα οποία έτυχαν θετικότατων κριτικών από τον ελληνικό και διεθνή τύπο www.youtube.com/watch. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για μικρά και μεγάλα μουσικά σύνολα. Έργα του έχουν εκδοθεί από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου όρους, στο πλαίσιο αφιερώματος στο Δ.Σολωμό υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια της τραγωδού κας Α.Συνοδινού

 Tο 1999 μετά από πρόσκληση του Υπ.Παιδείας, διετέλεσε διευθυντής της παιδικής χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου της Παλλήνης με την οποία έλαβε μέρος σε πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων και από το ίδιο έτος έως σήμερα, είναι διευθυντής σπουδών, του Ωδείου-Κέντρου Μουσικών Σπουδών «ΗΧΟΜΟΡΦΕΣ» διδάσκοντας παράλληλα ανώτερα θεωρητικά και τραγούδι. Είναι επίσης από το 2021 καθηγητής φωνητικής εκπαίδευσης στο  ΚΕΠΕΜ (Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής). 

Το 1999 ήταν υποψήφιος βράβευσης για την δραστηριότητά του, από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών. Υπήρξε μέλος της κεντρικής επιτροπής του Πανελληνίου Διαγωνισμού Σχολικών Χορωδιών από την αρχή δημιουργίας του θεσμού, για έξι χρόνια. Δίδαξε στο τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 2007 έως το 2010 Διεύθυνση Φωνητικών Συνόλων. Από το 2010 ήταν υποψήφιος διδάκτορας του ιδίου τμήματος και ιδρυτικό μέλος της επιστημονικής ομάδας του “Κέντρου Φωνής και Κατάποσης Αθηνών”, στην οποία συμμετείχε ως Καθηγητής Φωνητικής Εκπαίδευσης, έως την διακοπή της λειτουργίας του λόγω οικονομικής κρίσης το 2015. Από το 2015 έως σήμερα διδάσκει με εξαιρετικά αποτελέσματα μέλη διαφορετικών επαγγελματικών ομάδων φωνής, συνεργαζόμενος, όπου είναι απαραίτητο, με επιστήμονες όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων. Τον Αύγουστο του 2016 συμμετείχε με άλλους συνεργάτες του επιστήμονες, στο 12ο Διεθνές Συνέδριο Φωνής  στο Salzburg της Αυστρίας. 

To 2005 ήταν καλλιτεχνικός υπεύθυνος και συνδιοργανωτής του κύκλου “ΙΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ”  που έγινε στο “Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών”www.youtube.com/watch  www.youtube.com/watch

Τον Απρίλιο του 2011 έλαβε μέρος στην συναυλία που διοργανώθηκε από το Κέντρο Φωνής και Κατάποσης Αθηνών, ως διευθυντής της επαγγελματικής χορωδίας “ΠολυΦωνία”, στο “Requiem” του W.A.Mozart. www.youtube.com/watch  www.youtube.com/watch

 Τον Οκτώβριο του 2011 κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο του από μια σειρά παραμυθιών με μουσική, για παιδιά ηλικιών από 5 έως 9 ετών, από τις εκδόσεις “Μίνωας”, με τίτλο “Η ζούγκλα” 

Τον Οκτώβριο του 2014 κυκλοφόρησε το δεύτερο βιβλίο της σειράς παραμυθιών για παιδιά 5-9 ετών, με τίτλο “Ζούγκλα 2” .

Τον Φεβρουάριο του 2015 διηύθυνε το Μουσικό Σύνολο “ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ” στο Ορατόριο “Μεσσίας” του G.F.Haendel για χορωδία ορχήστρα και σολίστες με μεγάλη επιτυχία και θετικότες κριτικές, ενώ το 2016 διηύθυνε τη Χορωδία της ΕΡΤ προετοιμάζοντας την για τις δύο παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών στα Carmina Burana και την 9η Συμφωνία του Beethoven στο Ηρώδειο με εξαιρετική επιτυχία.

Από το 2018 αναλαμβάνει την φωνητική εκπαίδευση των πρωτοψαλτών της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου και από το 2020 τους πρωτοψάλτες της Ι.Μ.Δοχιαρείου στο Άγιο Όρος. 

Η πολυετής διεπιστημονική του δραστηριότητα στον τομέα της Φωνητικής Εκπαίδευσης καταλήγει το 2018, στη θεμελίωση της Ολιστικής Μεθόδου Φωνητικής Εκπαίδευσης (HOVOC), μέσω της οποίας αποκαθιστά διαρκώς την υγιή, ελεύθερη και ανθεκτική χρήση της φωνής σε όλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, όσοι ζητούν τη βοήθειά του.  

Από Νοέμβριο του 2022 παρουσιάζει την εκπομπή “Το Forum της Φωνής” , στο τηλεοπτικό κανάλι pemptousia tv, προβάλλοντας την αριστεία, καλλιτεχνική,  επιστημονική ή επαγγελματική, σε τομείς που συμπλέκονται με τη φωνή, αλληγορικά ή πραγματικά.