Έργα Ελλήνων Κλασσικών: Διονύσιος Σολομός

cd2Εισαγωγή
Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι
Ύμνος εις την Ελευθερίαν
Η Γυναίκα της Ζάκυθος
Εις Μοναχήν
Ο Λάμπρος
Χριστός Ανέστη

 

Μέλη της ΠολυΦωνίας έχουν κυρίως συμβάλλει στο τρίτο και πέμπτο κομμάτι. Τη μουσική του πρώτου και πέμπτου κομματιού έχει συνθέσει ο διευθυντής της ΠολυΦωνίας, Νικόλαος Κοτροκόης.

Ύμνος εις την Ελευθερίαν

158 στροφές συνθέτουν τον Ύμνο, όπου η Ελευθερία ταυτίζεται με την Ορθόδοξη Ελλάδα. Οι θεματικές ενότητες που περιλαμβάνονται στα επιλεγμένα αποσπάσματα είναι η αρχαία λαμπρότητα, τα δεινοπαθήματα της σκλαβιάς, η απήχηση του αγώνα, οι κορυφαίες στιγμές της Τριπολιτσάς και του Μεσολογγίου, οι νικηφόρες μάχες στη θάλασσα και τέλος η σπαρακτική έκκληση της Ελευθερίας προς τους Έλληνες για ομόνοια και αδερφοσύνη.

Ο μεγάλος μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος, προσωπικός φίλος του ποιητή Σολομού, συνέθεσε μουσική για 24 στροφές. Οι δύο πρώτες νομοθετήθηκαν το 1856 ως ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας.

Εις Μοναχήν

Άγγελοι κατεβαίνουν από τον ουρανό για να χαιρετήσουν την κόρη που ασπάζεται το μοναχικό βίο. ” … (Ο Σολωμός) εδυνήθηκε, σιμά εις την αγνότητα της παρθενίας, πλαστικώς να παραστήση τα πλέον μυστηριώδη νοήματα του Χριστιανισμού, την θείαν αγάπη του Θεανθρώπου προς το πλάσμα Του, εις την αρχέτυπη χαριτωμένη εικόνα της νεκρωμένης Νύμφης του Χριστού, την Πλάσι, μυστήριο, του οποίου ο χριστιανός ποιητής αντιπαραθέτει ως εξήγησι το άλλο μυστήριο, την Ανάστασι, … ” (Ι. Πολυλάς)

Παραγωγή: Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, Άγιον Όρος (1998)